Cím: 2750 Nagykőrös, Csongrádi út 19 |

Szigetelés kisokos

A hőszigetelés általános értelemben két eltérő hőmérsékletű tér (például a kültér és az épületbelső) között fellépő hőátadás gátlása, jellemzően nagy hő-ellenállással rendelkező szerkezettel. Tehát például hazánk klimatikus körülményei között télen a kinti hideg beáramlásának, illetve a beltéri meleg kiáramlásának akadályozása, azaz a fűtött helyiségek hő-veszteségének csökkentése. Hőszigetelés elengedhetetlen, akár új házat építünk, akár felújítunk. Fontos, hogy megtaláljuk az optimális hőszigetelési megoldást, amely mind az igényeknek, mind az anyagi lehetőségeinknek mind az előírásoknak megfelel.

Ha nem megfelelő a hőszigetelés, az épület hővesztesége rendkívül magas lehet. Mint azt tudjuk, a magasabb hőmérsékletű közegből, a hő az alacsonyabb hőmérsékletű közeg felé áramlik. Általánosságban, az épületek hővesztesége a szigetelés meglététől, illetve állapotától függően eltérő lehet, de megközelítőleg a következő arányok jellemzőek:

  • 30–40% a falakon keresztül
  • 20–30% a tetőn keresztül
  • 15–25% az ablakokon át
  • 10–15% a padlón, födémen keresztül

Bizonyos tényezők viszont jelentősen befolyásolhatják ezeket az arányokat. Az egyik leggyakrabban fellépő probléma a hőhidak kialakulása, ami akkor alakulhat ki, ha az épület geometriája nem megfelelő, ha különböző tulajdonságú építőanyagok kerülnek egymás mellé, ha a szigetelés illesztései hibásak, illetve a nyílászárók szigetelése nem megfelelő. Ha például egy épületen nagy üvegfelületek találhatóak, és nem megfelelően szigetelő nyílászárók lettek beépítve, az emiatt, az épületből távozó hő, 40-50 százalékát is kiteheti az összes hőveszteségnek.

A nem ellenőrzött, rosszul megválasztott szigetelés esetén bizonyos páratartalom felett a belső falakon lecsapódik a nedvesség, ez pedig több komoly probléma okozója is lehet. Ez elkerülhető pl., ha a belső felületet párazáró réteggel látjuk el. Ha ezt nem tesszük, a nedvesség okozta penész súlyos károkat okoz a szerkezetben, és élettani hatásai is rendkívül veszélyesek, a levegőbe kerülve ugyanis allergiát, asztmát válthat ki.

A szigetelési munka előtt álló épületeknél hőkamerás vizsgálatokat érdemes végezni, hogy lássuk, az épület melyik részén mekkora a hőveszteség, hol vannak hőhidak, tehát milyen típusú és vastagságú szigetelésre van szükség.

Ha úgy döntöttünk, otthonunk hőszigetelésével szeretnénk fűtési energiát megtakarítani, fel kell térképeznünk a szigetelőanyagok piacát.

De melyiket válasszuk?

Ebben a kérdésben igyekszünk segíteni alábbi tájékoztatónkkal:

Külső homlokzati és belső szigeteléshez alkalmazható anyagok

1. Expandált polisztirol hablemez (EPS)

Fehér

A normál, fehér EPS a legolcsóbb homlokzati hőszigetelő anyag és számos előnnyel rendelkezik. Nagy szilárdságú, ellenálló a nedvességgel szemben, nem allergizáló anyag, alkalmazása egyszerű. Rendkívül hosszú élettartama van, vizsgálatok bizonyítják, az épület élettartamával lépést tud tartani és a hőszigetelő képessége az idő múlásával sem csökken. Az EPS kiváló hőszigetelő tulajdonsága mellett megfelelően páraáteresztő, ezen kívül jó terhelhetőséggel és felületi húzószilárdsággal is rendelkezik. További előnye, hogy önhordó, akár közvetlenül is terhelhető, ragasztható, és vakolható is, mindemellett kis súllyal rendelkezik. Előnyeinek köszönhetően széleskörűen alkalmazható. Alkalmas akár homlokzati, padlás,fordított tető, lépéshang-szigetelés, vagy padló szigetelés céljából is.

Hővezetési tényező(EPS 80): 0,038 W/mK

Tűzvédelmi osztály E

Szürke

Napjainkra, a hő-szigetelőanyag gyártás folyamatos innovációinak köszönhetően megjelent a fehér EPS továbbfejlesztett változata, a szürke EPS. ennél a szigetelőanyagnál a grafit szemcsék hozzáadása révén a termék hőreflexiós képessége javult, így a hagyományoshoz képest több mint 20%-kal kedvezőbb hővezetési tényező érhető el. Például a homlokzaton használt polisztirol termékek esetén a normál fehér anyag hővezetési tényezője: 0,038W/mK, míg a grafitosé: 0,031W/mK. A két termék többi anyagtulajdonságát tekintve megegyezik, pl. éghetőség, szilárdsági jellemzők. Ár-érték arányban gazdaságosabb döntés a grafitos polisztirol, hiszen 20%-kal vékonyabb mérethez kb. 20%-kal magasabb ár tartozik, továbbá a vékonyabb méret számos más előnnyel is jár így rövidebb rögzítési elemeket igényel, valamint a szállítás, anyagmozgatás, beépítés is alacsonyabb költségekkel jár.

Felhasználási területek szempontjából, mint azt a „normál” EPS termékeknél már megszoktuk szinte minden épületszerkezet hőszigeteléséhez felhasználhatóak a lapok.
Előfordulnak olyan épületek, melyeknél nem lehet korlátlan vastagságban hőszigetelést beépíteni. Terjedőben vannak az alacsony energiafelhasználású épületek, aktív-, passzívházak, melyeknél elengedhetetlen a fokozott hőszigetelés, azonban méretbeli korlátok fennállhatnak. Felújításkor, műemlékvédelem területén sűrűn előfordul, hogy kötöttségek vannak a hőszigetelés vastagságát illetően. Sok esetben a telek korlátozott beépítettsége nem teszi lehetővé a nagymértékű szigetelés kialakítását.

Összességében elmondható, hogy a grafitos EPS termékek bármely épületszerkezet hőszigetelése esetén szakmailag megfelelőek, ár-érték arányban pedig az egyik legkedvezőbb megoldást kínálják.

Hővezetési tényező: 0,031 W/mK

Tűzvédelmi osztály E

Általunk forgalmazott fehér EPS termékek pl: Bachl Nikecell EPS 80, szürke EPS: Bachl Nikecell Extrapor és Extrapor Relax.

2. Extrudált polisztirol hablemez (XPS)

Szerves komponensekből álló, ám az EPS-el szemben zártcellás hőszigetelő anyag, ami a felépítésének köszönhetően – gyakorlatilag nem vesz fel vizet – a nedvességnek kitett helyeken (talajszint alatt, lábazatnál, lapos tetőknél) is alkalmazható. Jó nyomószilárdsága miatt teherhordó, teherviselő szerepben is használható. Fagyálló és korhadásmentes, képes ellenállni a természetes savaknak, lúgoknak és sóoldatoknak. Az erős savak, klórozott szénhidrogének károsítják. Kevéssé éghető, de a túl magas hőmérséklettől -70 Celsius feletti – illetve az UV sugárzástól óvni kell. Ragasztható oldószermentes ragasztóval. és oldószermentes festékkel festhető.  Bár kémiai összetétele megegyezik az expandált fajtáéval, összességében, műszaki jellemzői jobbak így az ára is jelentősen magasabb.

Hővezetési tényező: 0,033 és 0,040 W/mK

Tűzvédelmi osztály E

Általunk forgalmazott XPS termék pl: RAVATHERM™ XPS 300 WB

3. Kőzetgyapot (ásványgyapot)

A kőzetgyapot előállítása természetes bazaltkőből történik. Rendkívül jó hőszigetelő képesség, páraállóság és tűzállóság jellemzi, hiszen olvadáspontja magasabb, mint 1000°C. Könnyen és jól alkalmazható akár vájog épületek szigetelésére, vagy magas tűzvédelmi előírásokkal rendelkező épületeknél is. A kőzetgyapot alapú szigetelőanyagok fontos tulajdonsága, hogy nem zsugorodnak, nincs hőmozgásuk, és hőszigetelő képességüket az épület élettartamával megegyező ideig változatlanul megtartják, karbantartást nem igényelnek. A polisztirol szigetelésnél magasabb árkategóriába tartozik viszont jobb a hang és hőszigetelési értéke, nagyon fontos előnye az éghetetlensége.

Fontos tudni, hogy habár a kőzetgyapot az egészségre káros anyagot nem tartalmaz, az azzal dolgozóknak feltétlenül védőfelszerelés (maszk) használata javasolt, mert belélegezve, porszemcsék kerülhetnek a szervezetbe, köhögést, irritációt vagy akár szilikózist okozva. A kézvédelem is ajánlott, mert tapintása szúrós.

Hővezetési tényező: 0,039 W/mK

Tűzvédelmi osztály A1 (nem tűzveszélyes, nem éghető)

Általunk forgalmazott kőzetgyapot pl.: Rockwool Frontrock MAX E

4. Üveggyapot

Az üveggyapotot hosszú vékony üvegszálakból készítik, szerkezete a gyapjúhoz hasonló.  Alkalmazható laza töltőanyagként, hangszigetelő anyagként és sík felületek vagy akár csövek szigetelésére. Az üveggyapotot elsősorban olcsó ára miatt használják előszeretettel. Közepes tűzállóság jellemzi, olvadáspontja megközelítőleg 600 Celsius fok. Nyomással nem terhelhető, de könnyen alakítható, formálható, kéziszerszámokkal is. Nem terheli a szigetelendő felületet. Főként belső, elsősorban tetőtéri, padlásfödém, nem terhelhető gerendás födémek és álmennyezetek szigeteléskor ez a leggyakrabban használt anyag. Hátrányos tulajdonsága, hogy kimondottan szúrós, belégzése komoly egészségügyi problémát okozhat, a szervezetben történő lerakódása miatt, ezért fokozott védelem szükséges megmunkálásakor. Nem környezetbarát termék.

  • hővezetési tényező: 0,031–0,04 W/mK
  • tűzvédelmi osztály: A1 (nem tűzveszélyes, nem éghető)
Általunk forgalmazott üveggyapot pl.: Ursa termékcsalád
Források: 
Wikipedia
Bachl höszigetelőanyag-gyártó Kft.
Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete
Holnapház blog
Austrotherm Hőszigetelőanyag Gyártó Kft.
Lakásfelujítás1 Kft.
ROCKWOOL Hungary Kft.
SZÁLLÍTÁS

Súlytól távolságtól függően, kalkulátor alapján!

VISSZAVÉTELI GARANCIA

14 napos pénzvisszafizetési garancia

EGYEDI ÁRAK

Projekt árképzési lehetőség

100% BIZTONSÁGOS FIZETÉS

SimplePay / MasterCard / Visa

© Kaszap Tüzép 2022 Minden jog fenntartva